top of page

Tobias Öström delar med sig av sina bästa tips inför AIM Challenge!

Vi laddar för fullt inför årets AIM Challenge tävlingar men fick till en intervju med Tobias Öström mellan alla förberedelser. Han kunde dela med sig av ett par riktigt bra tips både till dig som skall tävla för första gången och för dig som vill finslipa din strategi och kanske siktar högt på resultatlistan!


För de som inte vet, vem är Tobias Öström?

Tobias Öström är 35 år och numera småbarnsfar. Uppväxt i Karlstad med idrott i blodet, där båda föräldrar var galna i orientering, något han idag är väldigt glad över!


- Det är orienteringen som fortfarande hänger med mest i livet. Jag höll på med fotboll, hockey, badminton och längdskidor som ung men sen blev det satsning på orientering. I senioråldern gjorde lite skador och överträning att jag pausade elitsatsning ett tag innan jag hittade mountainbike, mountainbikeorientering och multisport. Sen 2008 har det varit mest multisport.


Han har deltagit på VM i Adventure race och har flera SM-medaljer i prishyllan.

Tobias har deltagit på AIM Challenge 8 gånger med flera vinster och pallplaceringar både i Lindvallen och i Hemsedal, där han tävlat både i herr och mixklassen.

- Multisport har för mig alla de bästa ingredienserna av idrott samlat i ett; äventyr, lagkänsla, samarbete, naturupplevelser, flera sport i en, självvald väg i naturen, nya platser, prylar och jag har säkert missat något mer som är så bra då det finns så mycket.

Meritlistan över tävlingar och resultat är lång, både med endagars och flerdygnstävlingar. Även om det inte blivit så många flerdygnstävlingar så tycker han de bjuder på de häftigaste upplevelserna med både solned- och uppgångar. 2017 tävlade han bland annat under VM i Adventure race i USA, Wyoming med start i legendariska nationalparken Yellowstone. På hemmaplan har han ett flertal SM-medaljer i multisport och vinst i svenska cupen i både långa och korta klassen.


Vilka är dina bästa tips att dela med dig av?

- Bästa tipset för dig som aldrig kört tidigare. Kolla klockan och uppskatta hur lång tid ni har kvar om ni planerar att maximera era 6 timmar. Kör med en GPS-klocka eller cykeldator med karta. Det är tillåtet och underlättar för både nybörjarjare och rutinerade som jag. Då blir det mer att man behöver leta efter stämplingsenheten på plats än att irra bort sig på någon ny körväg eller stig.

- Jag har ju haft mina knep genom åren men nu är det andra banläggare som är orienterare så man vet ju aldrig om de gör som i Hemsedal där det är oundvikligt att det blir en löprunda på fjället. Det är inget som gynnat sig i AIM Lindvallen tidigare år menar Tobias. I Lindvallen har det varit bäst att hålla sig på cykeln och göra en runda där man inte ägnar så mycket tid åt att åka in och ut till kontroller utan försöka planera så de ligger mer i färdvägen.

Men ett tips oavsett tävling är ändå att lokalisera de höga poängen på kartan i lugn och ro. Kör er planerade rutt åt "rätt" håll sett till backar samt skippa kontroller som tar för lång tid att ta sig till.


Några tips när det gäller utrustning?

-Jag har kört i springcykelskor i de senaste åren. De är inte så styva så man kanske inte får så bra tryck men alla äventyrsmoment och klättringarna är lätt att utföra då de är mer som en löpardoja med gummimönster under. Så behöver man löpa en sväng så går det betydligt lättare att springa i dessa än ett par karbonskor.

- Kör som alltid med kartstativ från Nordenmark adventure och kompass. Det är helt klart att rekommendera men inget måste.


(Har du inte beställt ditt kartstativ vid anmälan så går det att göra detta i efterhand, hör av dig på mail till oss i så fall på info@aimchallenge.com)


- Förutom de obligatoriska kittet (se mer i reglerna vad som räknas som obligatorisk utrustning) är ju energival samt vad du dricker det viktigaste du har med dig. För att orka 6 timmar utan att gå i väggen krävs ju såklart lite långa pass som förberedelser men även bra att vänja magen att ta emot energi och vad som funkar för dig. Jag kör oftast inte sportdryck utan vätskeersättning som smakar mer vatten men med hög densitet på elektrolyter och salter. (fortsätter under bilden)


Behöver du fylla på med energi så erbjuder vår sponsor Umara energi i olika former till ett förmånligt pris. Genom att ange rabattkoden aimchallenge15 så får ni nu 15% rabatt på alla Umara produkterna t.om 30/9-21, Kan inte kombineras med andra rabattkoder, gäller ej på kampanjvaror. Klicka här för att komma direkt till Umara.


- Sen brukar jag köra bars och gels som jag vet fungerar för mig och min mage. Jag har ju provat mig fram genom åren och det viktiga är att man har med sig sånt som man verkligen klarar av att äta och är sugen på. Så då kan det vara bra med variation om suget tryter på just en viss sort. Många gör ju felet att de börjar äta när de känner sig hungriga eller trötta. Då är det för sent. Börja äta din första gel redan efter 45-60 min och fortsätt sedan att äta något kontinuerligt.


Bästa strategin för att vinna AIM Challenge?

- Haha, ja den strategin håller jag nog för mig själv ;) Jag hoppas ju själv kunna köra i år och ta revansch efter en snöplig andraplats där vi fick stryk med en kontrolls marginal när jag gjorde comeback 2019 efter två års frånvaro från AIM.

- Men se till att ha det kul och njut av de vackra omgivningarna samt i AIM behöver man ju inte vara ute och plåga sig i alla de 6 timmarna. Hittar man inte kontrollerna så är ju dessutom bara att köra vidare. Det som är tjusningen med AIM. Alla kan verkligen vara med och köra sin grej. Allt ifrån mig som gillar att köra så optimalt det bara går till de som aldrig tidigare kört.

90 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle

Kommentarer


bottom of page